péntek, október 23, 2015

Sütőtökös laksa brokkolival és garnélával


Bár sajnos sem Szingapúrban, sem Malajziában nem jártam még, a laksa az egyik kedvenc dél-kelet ázsiai levesem. Tartalmas, fűszeres, rizstésztás étel, amely ezekben az országokban a legjellemzőbb és legkedveltebb hétköznapi utcai ételek egyike. Eredetileg a 15-16. században Malájziába, illetve indonéz szigetvilágra bevándorló kínaiak kultúrájából származik. A nemzetközi gasztronómiában is egyre elterjedtebb, ami leginkább intenzív, összetett ízeinek köszönhető. Millió változata létezik, két leggyakoribb a curry laksa (kókusztejes, fűszeres) és az ún. asam laksa (savanyú, pikáns, hallal készül). 

Tavaszi kiadása két éve sárgarépával és zöldspárgával készült, ez a mostani, téli verzió sütőtökös, és barátnőm szülinapjára főztem. Ezeknek a zöldségeknek a hozzáadása egyáltalán nem autentikus, ez már az én képzeletem szülöttje, de szerintem nagyszerűen működik, és bármilyen szezonális krémlevest fel lehet így dobni. Kulcsa az egzotikus - mogyoróvajas, korianderes -fűszerpaszta, amit a kész levesbe kell keverni -ez adja meg az ázsiai ízeket. A hozzávalókért mondjuk el kell bandukolni, de mind könnyen beszerezhető.



Kókusztejes, sütőtökös laksa, brokkolival és garnélával
Hozzávalók (4 adag)

1,2 liter leszűrt zöldségleves, vagy víz
60 dkg sült sütőtök püré
1 narancs héja és leve
só, bors
4 dl (1 doboz) kókusztej
10 dkg rizstészta (cérna-, vagy szélesmetélt) (lehet más tészta is)
Fűszerpaszta:
5 szál újhagyma, felkarikázva
1 csokor koriander, finomra aprítva
4 cm friss gyömbér, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 teáskanál vörös currypaszta
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámolaj
Ízesítéshez: szójaszósz, citrom-, vagy limelé, barnacukor
Tálaláshoz: sült brokkoli, gőzölt garnéla
Tálaláshoz: újhagymazöld, koriander

A leszűrt zöldséglevest (alaplevet) feltesszük főni. Hozzáadjuk a aült sütőtökpürét, a narancs kifacsart levét. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 perc alatt összefőzzük. Miközben fő, elkészítjük a fűszerpasztát: az aprítógépbe, vagy robotgépbe tesszük a felkarikázott újhagymát, a friss koriandert (a szárával együtt), a finomra aprított friss gyömbért és fokhagymát, a currypasztát, a kurkumát, a mogyoróvajat, a szójaszószt, és a szezámolajat. Pürésítjük. A kész leveshez adjuk, majd az egészet, a pasztával együtt robotgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a kókusztejet, 5 percig főzzük. Az ízeket ízlés szerint kiigazítjuk szójaszósszal, citromlével és kevés barnacukorral. Felkarikázott újhagymazölddel, friss korianderrel megszórva, chiliolajjal meglocsolva tálaljuk.  Ehhez az adaghoz én sütőben sült brokkolit (rózsáira szedve, 210C fokon 15 perc), és gőzölt garnélát adtam, de ezeket akár el is lehet hagyni, vagy más zöldséggel helyettesíteni.



 

 

1 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Es hova lett a teszta?

3:48 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal