kedd, július 01, 2014

Olténiai –paradicsomos- zöldbab


“Főzhetjük kukta-fazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb és táplálóbb lesz” – javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent, magyar nyelvű szakácskönvy-sorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), “kotlettként” (ledarálva, zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírt-szerűen kisütve), főzelékként (négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként, lecsóval, morzsával, vagy paradicsomosan –olténiai módon – utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt, Szörényi-bánság néven. Az olténiai zöldbab talán nem az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért..Paradicsomszósz, sok zöldfűszer - finom langyosan, főzelék-szerűen, vagy hidegen, salátaként is.


Íme, a recept videón is:


Olténiai –paradicsomos- zöldbab
Hozzávalók (4 adag)

1 kg zöldbab (sárga színű vajbab, vagy zöld ceruzabab)
2 dl víz
5 dl natúr paradicsomszósz
2 gerezd fokhagymagerezd
2 babérlevél
só, bors
2 teáskanál nádcukor
1-1 csokor petrezselyem, kapor, koriander, finomra aprítva


A zöldbabot megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén). Fedő alatt, kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még 4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, ezzel már nem főzzük. Főzelékként, vagy –ahogy a könyv ajánlja – hidegen, salátaként is kínálhatjuk, sültek, grillezett húsok mellé, de buggyantott tojással is kiváló

 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Elkészült,felejthető.

4:48 du.  
Blogger Katalin szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

9:57 de.  
Blogger Katalin szerint...

A zöldbabot már előkészítettem, amikor erre a receptre leltem. Késői vacsorára kicsit több lével, buggyantott tojással, a fűszerekkel egy rendkívül különleges, nagyon finom leves lett belőle. Köszönöm!

9:58 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal