szerda, február 06, 2013

Cannoli, Cannes-i vendégséf, Flying Culinary Circus stb.



Tavasznak még nyoma sincs, de már most érik egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb gasztronómiai események, aki ezek között nem talál ízlésének megfelelőt, magára vessenJ A következő hetekben például ilyen szuper programok között lehet mazsolázni:

Nöel Mantel korábban Alain Ducasse séfje volt Monte Carloban, 2002-ben nyitotta meg saját éttermét. Azóta a Mantel, Cannes egyik legjobb és legkedveltebb kisvendéglője, a filmcsillagok törzshelye. Főpincére Sulyok Gábor magyar. A héten szerdától vasárnapig az Aranyszarvasban főz Cote d'Azuri menüt a Michelin által is ajánlott séf.
Foglalni az Aranyszarvasban lehet telefonon, részletek a facebook-on.

A menü:
Nizzai saláta Mantel felfogásában  ropogós salátával, ajókával, tonhallal,, bazsalikomos olivaolajjal
Tökrizottó borjú jus-vel pirított tökmaggal
Mediterrán halfilé bouillabaisse szósszal. fokhagymás-majonézes toast-tal, mini póréhagyma, cukkini és édeskömény körettel 
Mángolddal töltött nyúl olivás jus-vel , Paprika szósz, pirított apróburgonya és kakukkfüves szárított paradicsom
Citromtorta

Február 8. péntek –Cannoli nap a Da.Mario-ban

A cannolo (a fotón) Szicília egyik leghíresebb desszertje. Alapja egy henger alakú, vékony ropogós tészta, amelyet hagyományosan juhtejből készült ricottával töltenek meg. A töltelékbe kerülhetnek még kandírozott gyümölcsök, pisztácia vagy csokoládé is. A Da.Mario cukrásza, Davide Deligio szerintem Budapest egyik legjobb cukrásza, én eddig csak zseniális desszerteket kóstoltam tőle. A cannoli-ja is csodás. Egész nap lehet menni, enni, venni, beülni, egy db. 500Ft lesz. Minden részlet a facebook-on.

A legutóbbin voltam, még mindig remek program, a mostani a Holdújév miatt kicsit különleges is.

Február 17. –Restaurant Day
Ez a bájos nemzetközi program már harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten, én pechemre eddig az összesről lemaradtam, most is nagyon fáj érte a szívem. Egy napra bárki éttermesdit játszhat, bár az egész inkább egy amolyan nyitott vendégségparti. Ajánlom például a Nemkacsa vendégséget, amely egy táncteremben bukkan majd fel (zseniális szakácsnővel), vagy a Mazsola Kantint, amelyben hús és vega kolbászharmónia várja majd a látogatókat: kolbász specialitások és vega különlegességek készülnek majd. De érdemes figyelemmel követni a facebook-ot, és részt venni, akár vendéglátóként, akár kíváncsi vendégként.

Március 10. – Flying Culinary Circus

Az utazó séfek főzőshow-ja kétségtelenül a március egyik legizgalmasabb gasztronómiai programja. Ezek a norvég séfek komoly szakácsok, akik mindannyian Michelin-csillagos éttermekben főztek, majd összefogtak, összeálltak, és létrehoztak egy utazó formációt.  Főztek már a maláj királytól a Guns and Roses tagjainak. Egy Bocuse d’Or bajnok halszakértő, egy hentes, aki többek között Kevin Costner kaliforniai éttermében is dolgozott, egy szósz- és levesbűvész, aki Franciaországban, Szingapúrban és Dubaiban szerzett tapasztalatot és egy fűszerguru aki egy távoli norvég tájon, növények közt nőtt fel – ők alkotják a Flying Culinary Circus formációt, a világ egyetlen utazó szakácsbandáját.  A bemutató a Vince záróprogramja lesz március 10-én 17.30 órakor, a jegyeket érdemes gyorsan lefoglalni, mert nincs túl sok hely. A közönség a menüt is megkóstolhatja majd, a menü:

Enyhén füstölt lazac tormakrémmel, ropogós kenyérrel, gránátalmával és sherryecettel
Gyöngytyúkleves kukoricával, szarvasgombával és
Fekete tonhal szójával és wasabival
Flambírozott Circus brûlée

Jegyeket a Vince Budapest honlapján lehet venni, a következő módon: venni kell egy kóstoló napijegyet március 10-re (ez a belépő magára az egész rendezvényre, a jegy árában benne van a 160 kiállító borászat borainak kóstolása is), valamint egy belépőjegyet a “Flying Culinary Circus Masterclass-ra”, ami a Vince záróeseménye.


Március 20. –Macaron Nap
Egyelőre az időpont fix, részletek majd érkeznek.