szerda, február 25, 2009

Bódító, édes, titokzatos: tonkabab

Két különleges tulajdonsággal is bír ez az izgalmas, lenyűgöző fűszer. Egyrészt magával az egzotikus, összetett ízével: keserűmandula, vanília, szegfűszeg, ánizs és dohány illata keveredik benne, nem véletlenül használja előszeretettel mind a parfümipar mind a gasztronómia. Másrészt nagy mennyiségű fogyasztása sajnos veszélyesnek minősül, kumarin tartalma miatt több országban törvényileg tiltott. Dél-Amerikából származik, ma Venezuela és Nigéria a legjelentősebb termelője. Leggyakrabban fagylalt, krémek, csokoládés desszertek illatosítója, de a csúcsgasztronómiában sós ételekben is megjelenhet, láttam már kacsa, tenger gyümölcsei, vagy pl. sütőtökpüré extravagáns kiegészítőjeként.
Ismerkedni leginkább úgy érdemes vele, hogy az ember vaníliakrémbe reszel keveset (ugyanúgy kell reszelni, mint a szerecsendiót). A másik lehetőség, hogy elzarándokolunk Mihályi László sztárcukrászunkhoz, aki az első magyar, aki kijutott a néhány héttel ezelőtt megrendezett tekintélyes lyoni cukrászvilágbajokságra. A tonkababos csokoládétortáját, amelynek hajszálvékony, omlós tésztakosárkáját kétféle illatos csokoládékrém tölt meg, magam részéről az elmúlt év egyik legjobb magyar cukrásztermékének minősítem (a váci Desszert Szalon-ban kóstolható meg). Ha pedig netán kísérletezésre ihlet, a legegyszerűbb desszerteket is feldobja. Íme három ötlet:

Tonkababos madártej: Egy liter tejet felmelegítünk, hozzáreszelünk kb. egy fél tonkababot, lefedve fél órát állni hagyjuk. A fűszeres tejjel szokásos módon madártejet készítünk: 6 tojást szétválasztunk, három fehérjét 3ek porcukorral habbá verünk, majd galuskákat főzünk belőle az újra felmelegített tej tetején. A tejet leszűrjük, egy vaníliarúd kikapart magját hozzáadjuk. A hat sárgáját fehéredésig keverjük kb. 10dkg cukorral, hozzáöntjük a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodó állagúra főzzük.

Csokoládémousse tonkababbal: Vízgőz fölött megolvasztunk 10dkg jó minőségű keserű csokoládét. Hozzáreszelünk kb. fél kávéskanálnyi tonkababot. Belekeverünk három tojássárgáját és 3ek tejszínt. Habbá verjük a három tojásfehérjét, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Üvegpoharakba osztjuk, és a hűtőbe tesszük 24 órára.

Tonkababos panna cotta: 1,5dl tejszínt és ugyanennyi tejet 2ek porcukorral és csipet sóval elkeverve, egy lábasban forráspontig melegítünk. Hozzáadunk kevés lereszelt tonkababot. Fedővel letakarjuk, és 30 percre félretesszük. 20 perc elteltével egy tálban, hideg vízben beáztatunk egy zselatinlapot, kb. 10 percre. A folyadékot leszűrjük, és felmelegítjük. A zselatinlapot kinyomkodjuk, a tejszínhez adjuk, és kézi habverővel elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Átszűrjük, elosztjuk négy pohárban. Legalább 4 órára hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjen.

Címkék: ,


 

 

20 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

Nagyon jó kis tömör összefoglaló a tonkababról! Otthon hol lehet hozzájutni? Itt némely gyógyszertárban lehet rendelni.

11:10 de.  
Blogger Macsek szerint...

Engem is érdekelne a Mo.-i beszerezhetősége :-)

11:28 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

és engem is:)
alika

11:35 de.  
Blogger Salsa Orsi szerint...

Sziasztok!
Épp hétvégén nézegettük barátnőmmel a Culinarisban, ott lehet kapni. Természetesen az egyik előző CH&Van post miatt emlékeztünk és kérdeztünk rá. :-)
Zsófi, köszi az ötleteket!!!

12:49 du.  
Blogger Dreamer szerint...

Ez nekem is nagyon tetszett! Már azon gondolkodom, hogy mikor tudnék valamit elkészíteni ezekből, hogy kipróbáljam :-)

4:18 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A csarnokban az ázsia bt boltjában éppen ma volt a kezemben. egy nagy tálcányi 800 Ft. Szilvi

5:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Most olvastam,hogy Belgiumba be van tiltva a tonkabab.Amerikaba 1954 ota nem engedelyezik. MIndezt a cumarine vagy coumarine-nek koszonhetoen. Tudtok errol valamit????

10:51 de.  
Blogger Unknown szerint...

itt olvashattok róla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coumarine

11:47 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia!
Arra gondoltam, hogy szeretnék Neked adni valamit. Éppen ezért ajándékomat kitettem az oldalamra, gyere, lesd meg!
www.ketszersult.blog.hu

6:51 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sajnos nekünk nem voltak jók a tapasztalataink a Váci Desszertszalonban. Már másodszor jártunk ott és az első esetben is feltűnt a szokatlanul otromba kiszolgálás (úgy néztek az angyalarcú, teljesen veszélytelen 2 éves kisfiamra, mint egy ronda hernyóra, aki bepofátlankodott a szentélybe, szóval az ilyen ne nyisson cukrászdát, vagy rakjon ki korhatárt jelző táblát). Akkor csak fagyiztunk, most viszont vettünk is 5 sütit. A kiszolgáló hölgy majdem mást adott, mint amit kértünk (azért 450 Ft/süti esetén már ez is fájó lett volna), az 5 sütit berakta egy dobozba, amit 200 forintért adott a bolt, ingyen csomagolóeszköz nincs. Azt csak otthon vettük észre, hogy a szokásos celofán elválasztót sem alkalmazta a sütik közé, így a férjem franciakrémese beborította az összes többit, a Tonka nevű süti tésztája így szétázott, mindez 2000 forintért. A sütik amúgy jók voltak, a Tonka nevű különösen, a többinél a Daubnerben sokkal finomabbakat lehet enni.

A sztárcukrásznak érdemes a saját házatáját is rendben tartani.

4:17 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A fent emlitett cukrász a greshamben dolgozott egy időben. a tonkababos sütemény és a többi süteménye nagyon hasonlitanak a four seasons desszert választékához....

9:47 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

tudom.ettol meg nekem vendegkent tovabbra is nagyon izlik a tonkababos tart. A Gresham-ben kivalo a cukraszat, de az 1900Ft-os sutemenyarakat felhaboritonak tartom,meg akkor is, ha otcsillagos szallodarol van szo. egyebkent engem szakacsoknal sem zavar, ha hasonlo eteleket keszitenek egy-egy etteremben, maximum megkostolom, hogy kie a jobb.

9:07 de.  
Anonymous Benenn szerint...

Én eleddig soha nem hallottam a tonkababról. Azóta beszereztem. Örök hála.

3:26 du.  
Anonymous Kellős Éva szerint...

Sziasztok! Egy kis turpisság! :) Vettem pár szer tonkababot, és a lakás kül. pontjaira helyeztem el őket. Isteni illatot csináltak! :)) Akikor már kezd eltűnni az illata (sok-sok idő), akkor meg kell egy kicsit reszelni. A Culinarisban egyszer megkérdezték, hogy cukrászdám van-e, mert rendszeresen vettem kisebb mennyiséget, - az ismerősök is ráharaptak és ajándéknak sem utolsó - és elképedtek, amikor mondtam, hogy én enteriőr illatosítónak használom. :) Utána amikor mentem, alig volt pár szem...mondták, hogy jah, bejött az 5let! :) Amúgy a Neroli Parfümériában van egy különleges Vaníliás-tonkababos csodaillat, téli, különleges, és a Guerlain unoka, Nikolai tervezte. Gourmand!!!
Jó illatászást és kóstolgatást minden kedves ínyencnek!!!

10:44 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Éva, ez remekül hangzik:) pont Mihályi Laci cukrász mesélte nekem, hogy ő pedig az autójában tart mindig pár szemet, így mikor kiszáll, még neki is tonkabab illata van:)

12:48 du.  
Blogger Lipodresch szerint...

Én eddig még csak tonkababos fagyit kóstoltam a füredi Bergmann cukrászdában. Az nagyon finom volt, de azt hiszem ezek után ki kell próbálnom házilag is...

9:43 de.  
Blogger Zsóka szerint...

Én már régen szerettem volna kipróbálni,de csak a Nagycsarnokbeli Ázsia boltig jutottam,ott mondták,hogy állítólag be van tiltva!? Megyek a Culinarisba(a Klauzálon)Szerintetek ott is van?
Zsóka

10:40 du.  
Blogger Joe szerint...

Gyula, 100 éves cukrászda, tonkababos étcsoki...

11:05 du.  
Anonymous Michifer szerint...

Isteni finom, én még csak csokoládéban találkoztam vele (a soproni Harrerban van belőle táblás és forrócsoki verzió is), de szívesen kipróbánám desszertekben is.

8:07 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Akor az nem tonkabab volt.sokkal drágább.

7:11 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal